Rikard Hellqvist talar om riskhantering på Food Chain Nordic

Rikard Hellqvist uppdaterar mässbesökare på Food Chain Nordic i Malmö på omvärldsinformation inom matsäkerhet, matbedrägeri och vad som krävs för att lyckas med riskhantering. Enligt WHO dör årligen ca 420 000 per år och ca 600 miljoner insjuknar till följd av olika livsmedelssäkerhetsfaror. Finansiellt motiverade matbedrägerier förekommer i hela livsmedelskedjan och berör ca 10% av den globala handeln. 

Riskerna med matsäkerhet och matbedrägeri är sällan beaktade i företagens balansräkningar. Vilka konsekvenser incidenter och skandaler kan ha på balansräkningen och en upparbetad goodwill är dock glasklar. Under seminariet gav Rikard flera exempel från omvärlden, bl.a. matsäkerhetsproblem som påverkat den amerikanska restaurangkedjan Chipotle Mexican Grill.

Rikard berörde även tillämpningen av certifieringsprogram erkända av Global Food Safety Initiative, t.ex. FSSC 22000 och BRC Food, och vad som krävs av livsmedelsföretagen för att dessa ska bidra till en effektiv hantering av risker relaterade till matsäkerhet och matbedrägeri.