Blogg

 • World Food Safety Day, 7 juni 2022

  WHO markerar betydelsen av säkra livsmedel genom att bestämma att den att den 7 juni är World Food Safety Day, världsdagen för livsmedelssäkerhet. Enligt rapport från WHO blir 600 miljoner människor sjuka och 420 000 dör varje år på grund av förorenad mat och förorenat vatten.
  Läs mer

 • Matfusk är ständigt aktuellt

  Matfusk/-bedrägeri är ett problem i hela livsmedelskedjan. Uppskattningar visar på att fusket med mat och dryck uppgår till 5-10% av den globala handeln med livsmedel. En utblick i världen visar på att matbedrägerier är ett ständigt aktuellt problem. Vilka livsmedel som det fuskats med mest förändras över tid. Genom att ta del av matfusk historiskt kan vi troligen förutsäga kommande fusk.
  Läs mer

 • Kontroll på allergenerna!

  I Sverige är cirka 15 % av befolkningen överkänsliga mot mat. Livsmedelsverkets egen sammanställning av kontrollerna under 2020 visar att var åttonde restaurang kan inte ge rätt allergeninformation om maten. Under år 2022 kommer Livsmedelsverket att lägga ett extra fokus på området allergener och allergenhantering i och med det samordnade kontrollprojektet ”Kontroll av allergena ingredienser”.
  Läs mer

 • Livsmedelssäkerhetskultur lagstiftas inom EU

  Den 3 mars 2021 signerade ordföranden i Europeiska kommissionen, Ursula von der Leyen, ändringsförordningen (EU) 2021/382 som ändrar (EG) 852/2004 om livsmedelshygien. Ändringen innebär bl.a. att livsmedelssäkerhetskultur införs som lag. Detta ger en tydlig signal att livsmedelssäkerhet betraktas som en mycket viktig fråga inom EU och att reella problem måste hanteras.
  Läs mer

 • Rekommendationer för specialkost och anpassade måltider

  I februari 2020 publicerade Kost & Näring efterlängtade rekommendationer för specialkost och anpassade måltider i skola och förskola. I rekommendationerna införs två begrepp som tydliggör skillnaden mellan olika typer av specialanpassningar av maten, specialkost och anpassad måltid.
  Läs mer

 • ​Vinnare i tävlingen på Äldreomsorgsdagarna

  Bergström & Hellqvist var utställare på Äldreomsorgsdagarna, den 17 och 18 oktober 2019. Tävlingen handlade om våra onlineutbildningar och matsäkerhet. De flesta av de tävlande besvarade tävlingsfrågorna rätt och de tre vinnarna fick därför utses med hjälp av utslagsfrågan.
  Läs mer

 • Hur viktigt är livsmedelssäkerhet?

  ​EFSA har just publicerat en undersökning om EU-medborgares inställning till livsmedelssäkerhet. 41 % av EU-medborgarna anser sig ha ett personligt intresse av livsmedelssäkerhet, men skillnaderna är stora mellan länder. I Cypern och Finland säger sig 65% respektive 64 % vara personligt intresserade av livsmedelssäkerhet. Italien ligger i botten med endast 17 % intresserade.
  Läs mer

 • ​Är offentlig måltidsverksamhet redo för en kris?

  Säkerhetsläget i världen har försämrats och risken för störningar i Sverige ökar. Vad händer med offentliga måltidsverksamheter vid större och långvariga elavbrott, terrorattentat, längre it-haverier, om vattnet misstänks vara förorenat eller om transportbilarna inte kommer fram på vägen? Hur väl förberedda är måltidsverksamheterna för att hantera en riktig kris?
  Läs mer

 • ​Många vuxna amerikaner är matallergiska...

  ...men ännu fler tror att de är det. Det nya året inleddes med publicering av en stor amerikansk allergistudie. I studien deltog mer än 40 000 vuxna medborgare i USA. Ungefär 19% av deltagarna i studien uppgav att de hade en matallergi medan endast 10,8% av deltagarna bedömdes vara matallergiska. Av de som bedömdes ha en matallergi hade 48% utvecklat minst en av sina matallergier i vuxen ålder.
  Läs mer

 • God Jul önskar Team Bergström & Hellqvist AB

  God Jul önskar Team Bergström & Hellqvist AB!
  Läs mer