Vad är säker mat i vård och omsorg?
Sveriges välfärd är en av världens bästa. Det innebär dock inte att vi ska ta dess innehåll för givet eller inte ställa krav på vad vi får ut av den. Det är väldigt många människor som nyttjar välfärden på olika sätt. Inom vård, skola och omsorg. I den offentliga sektorn serveras många mål mat om dagen som en del av verksamheten. Totalt omkring 4,5 miljoner måltider inom vård, skola och omsorg – varje dag. Det är väldigt mycket mat och till många människor.
Med tanke på hur stor del av välfärdsverksamheten som är beroende av maten är det helt naturligt att det ställs krav på att offentlig mat ska vara säker. Livsmedelslagen finns till för att livsmedelshantering inom exempelvis vården ska ske på ett sätt som garanterar att de som använder vården inte samtidigt riskerar liv och hälsa på grund av maten man äter. Samma sak gäller förstås även inom sådan verksamhet som bedrivs på äldreboende. Det ska vara en trygg plats för brukarna och det finns inte utrymme för att brista i verksamhetens mathantering.
Ett av de tydligaste kraven som framgår i livsmedelslagen, och som också kommuniceras av bland annat Livsmedelsverket, är den personalens hygien. De som arbetar inom vård, skola och omsorg och på ett eller annat sätt är involverade i hantering av livsmedel har det yttersta ansvaret att ha en god hygien.
Men vad är livsmedelshygien inom vården egentligen? Det innebär flera saker. Bland annat grundläggande delar som rör hygien, t.ex. att tvätta händer noga och regelbundet. Det innebär också att man bär rätt och rena arbetskläder samt håller smycken och andra föremål borta från maten. Om du har sår på handen eller känner dig sjuk, exempelvis med förkylningssymptom, ska du inte smitta maten med bakterier.
I Sveriges Kommuner och Regioners (SKRs) branschriktlinjer, offentlig säker mat, finns det uttryckligen rekommendationer på hur man vill att personalen ska bete sig i samband med livsmedelshantering, utöver personalhygien. Rekommendationerna är baserade på en tolkning av lagen.
Flera av dessa krav som ställs på personalen, inom bland annat vården, för att garantera säker mat i vård och omsorg är saker som kan vara svåra att tänka på om man inte har tillräckliga kunskaper. Personal som har kunskap och förståelse kan ha det lättare för att vara engagerad. Utbildningar livsmedelshygien och matallergi kan vara en väg till nödvändig kunskap. Att repetera och fördjupa kunskaperna är en förutsättning för att alltid vara på tå i verksamhetens egenkontroll för säker mat.