Vad är måltidsmodellen?
Livsmedelsverket har tagit fram en måltidsmodell för att beskriva vad som behövs/vad som ingår i? en bra måltid. Måltidsmodellen ger en helhetssyn på måltiden och är värdefull och kan användas i uppföljning och planering av den offentliga måltidsverksamheten. Modellen består av sex olika områden, som alla är viktiga för att matgästen ska må bra av maten och uppleva matglädje.
God och trivsam – En smakrik måltid och trivsamhet runt bordet är avgörande för en större måltidsupplevelse.
Miljösmart – Livsmedelsverket uppmuntrar till måltider som bidrar till en hållbar utveckling för miljön men också social hållbarhet dvs bra livsvillkor för människor. Det är betydelsefullt då livsmedelsproduktionen står för en stor del av klimatutsläppen.
Integrerad – Måltiden kan tas till vara som en resurs i verksamheten, tex en aktivering inom omvårdnaden eller som ett pedagogiskt redskap i skola eller förskola.
Näringsriktig och säker – Utöver att måltiden ska vara näringsriktig betonar Livsmedelsverket att måltiden också ska vara säker att äta.
Det viktigt att ha goda kunskaper och genomtänkta arbetssätt vid arbete med mat inom olika måltidsverksamheter. Oavsett om du tillagar och/eller bereder och serverar mat så ska du garantera att den hantering du utför sker på ett säkert sätt, så att gästerna erbjuds säker mat!
På Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se, finns mycket information om Måltidsmodellen. Där kan du också hitta skrifter som ger råd om offentliga måltider. Skrifterna heter Bra måltider äldreomsorgen, Bra måltider i skolan och Bra måltider i förskolan har sin utgångspunkt i måltidsmodellen.