Vad är livsmedelskontroll?
Sverige har en livsmedelslagstiftning som i grund och botten går ut på att värna om hälsan hos både djur och människor. Den värnar också om konsumenternas intressen och rätt att de kan lita på att det som står på förpackningen av produkten också stämmer. Lagstiftningen är gemensam för hela EU, men har vissa unika nationella bestämmelser.
När det gäller måltidsverksamhet är det kommunen som är ansvarig för livsmedelskontrollen. För kommunens räkning är det respektive kommuns miljö- och hälsoskyddsnämnd som i regel är den aktör som ansvarar för kontrollerna. Det innebär att de säkerställer att det utförs inspektioner och revisioner på plats i restaurangerna. Kontrollerna kan genomföras föranmälda eller oanmälda. De utvärderar kraven i livsmedelslagen uppfylls och att målen med lagstiftningen uppfylls, dvs säker mat och att konsumenten inte blir lurad om maten. För den som bryter mot livsmedelslagen kan straffet bli allt från böter upp till fängelse.
I Sverige finns 290 kommuner. Risken för att olika kommuner bedömer restauranger olika måste därför beaktas. Av den anledningen, för att göra kontrollerna mer likvärdiga och förutsägbara i hela landet, tillhandahåller dock Livsmedelsverket vägledningar och riktlinjer för hur kommunerna ska bedriva kontrollerna. Kommunerna står under ständig granskning av både Livsmedelsverket och länsstyrelserna. De ser till att kommunerna verkligen utgår från livsmedelslagen när de utför sina kontroller.