Vad är livsmedelshygien?
Livsmedelshygien är en förutsättning när man hanterar, förbereder, tillreder, förvarar och serverar livsmedel. så att ingen gäst utsätts för risken att bli sjuk eller skadad av maten.
Det kan tyckas vara en självklarhet att den mat som vi köper ska vara säker. Trots det insjuknar det i Sverige över 500 000 människor varje år av livsmedel som hanterats på ett felaktigt sätt. Det innebär lidande för de som drabbas. Dessutom innebär det stora kostnader för samhället i form av sjukvård och sjukskrivningar.
Livsmedelslagen är tydlig med att alla som arbetar med livsmedel ska kunna garantera att den livsmedelshantering de utför sker på ett säkert sätt. Den lagstiftning som särskilt reglerar allmän livsmedelshygien är framförallt Förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien. Den omfattar bland annat lokalers utformning, utrustningskrav, vattenförsörjning, personlig hygien, transport och livsmedelshantering.
På Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se, finns mycket information om Livsmedelshygien. Där kan man läsa mer om till exempel hälsofaror, vilka krav som ställs på livsmedelsföretagare och hitta alla bedömda branschriktlinjer som ger ytterligare information i ämnet och är anpassade till olika verksamheter.