Vad är ISO?
ISO, International Organization for Standardization, är världens största organisation för utveckling av frivilliga och oberoende standarder.
ISO är en sammanslutning av nationella standardiseringsorgan från hela världen. Det svenska standardiseringsorganet heter Swedish Standards Institute (SIS) och är beläget i Stockholm. Exempel på andra nationella standardiseringsorgan är British Standards Institution (BSI), Norges Standardiseringsforbund (NFS), och American National Standards Institute (ANSI).
ISO grundades officiellt i februari 1947 och har sitt huvudkontor i Geneve, Schweiz. Det är drygt 160 länder som är medlemmar i ISO och som är delaktiga i arbetet med att ta fram standarder. ISO:s verksamhet finansieras huvudsakligen genom medlemsavgifter från de nationella standardiseringsorganen, men även genom försäljning av olika standarder och publikationer.
ISO:s huvudsyfte är att förenkla och stödja den internationella handeln. Genom att göra detta ska även utbytet av kunskap vad avser t.ex. teknisk och ekonomisk utveckling över hela världen stimuleras. Namnet ISO är taget från det grekiska ordet "isos", som betyder "lika", vilket ger en ledtråd om vad ISO:s verksamhet går ut på.
ISO:s arbete resulterar i olika internationella överenskommelser i form av olika standarder. ISO har förutom standarder förledningssystem, t.ex. ISO 9001, ISO 14001 och ISO 22000, under årens lopp även utarbetat standarder för bl.a. storleken på A4-papper, diametrar på skruvar och muttrar, storlek på bankomatkort och fraktkontainrar samt för bestämning av olika ämnens halter i livsmedelsprodukter. Allt syftar till att, på olika sätt, förenkla tillvaron för enskilda människor och företag i ett globalt perspektiv.
ISO har publicerat över 22 000 standarder varav cirka 1 000 standarder berör livsmedel. Mer information om ISO finns på deras hemsida, www.iso.org.